eXTReMe Tracker
Administrar

per Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra

Si voleu rebre les actualitzacions d'aquesta pàgina o realitzar consultes o suggeriments aquí teniu la nostra: informació de contacte

La tala de pins (... o tot sobre el sector 8)

independents | 18 Febrer, 2008 17:20

És molta la gent que aquests dies ens ha alertat de la tala de pins que s'està duent a terme a l'anomenat “sector 8” a la carretera d'Alcúdia – Artà, entre l'avinguda Golf i la Pineda. En aquest article intentam aclarir un poc el que està passant així com explicar que és això del "sector 8".

Primer de tot hem de dir, que es tracta “en teoria” d'una tala de pins, autoritzada per la Direcció General de Biodiversitat (Conselleria de Medi Ambient), i amb llicència d'obres per part de l'Ajuntament de Santa Margalida, sol·licitada per l'empresa Campdobe SL, propietària de part dels terrenys.

Aquestes tales, s'autoritzen a zones boscoses, per llevar els pins morts o molt vells, per tal d'evitar els rics d'incendi i per deixar créixer els exemplars més joves. Els tècnics de medi ambient són els que marquen els únics arbres que es poden talar. En aquest cas el control no corresponen a l'Ajuntament, sinó a la Conselleria de Medi Ambient.

Aquesta tala però fa la impressió que es du a terme de manera indiscriminada i per això hem demanat a la Conselleria que ens informi dels detalls d'aquesta autorització (que curiosament es va emetre el 15 de juny de 2007, abans del canvi de Govern Balear), i també que ens informi de quin seguiment estan fent per comprovar si es compleixen les condicions de l'autorització.

ACTUALITZAT (19 de febrer): Hem parlat amb la Direcció General de Biodiversitat i ens han informat que tenen autorització per talar 242 pins, que estan marcats i que sobretot són aquells més grossos o amb perill de caure. L'agent forestal de la zona està al corrent i diu que de moment el que es fa s'ajusta a l'autorització que tenen. 

veure més fotos...

Què és el “sector 8”?

El sector 8 és una cunya de pinar, no edificable, d'uns 56.000 m2 (unes 7 quarterades i mitja) que es troba entre la La Pineda, i l'Avinguda Golf, dona a la carretera d'Alcúdia – Artà, i per darrera pega al pinar de La Residència.

Perquè es sent parlar tant del “sector 8” als polítics?

Fa poc més de tres anys, d'ençà de finals de 2004, quan es començaren a elaborar les noves normes urbanístiques que es parla del sector 8.

Aquests noves normes impulsades per l'ex batle Antoni Del Olmo, i l'ex regidor d'urbanisme Miquel Ordines, contemplaven la recalificació del “sector 8”, que deixaria de ser un sòl rústic, per passar a ser urbanitzable, per fer-hi xalets, amb la conseqüent revalorització d'aquest pinar.

Aquesta recalificació presentava dos problemes importants, i per això va ser fortament criticada, tant per nosaltes com per altres partits de l'oposició. En primer lloc, perquè es tractava d'una zona de pinar i no estava justificada la seva destrucció des d'un punt de vista ambiental; i en segon lloc el “sector 8” no es podia recalificar segons el Pla Territorial de Mallorca (una normativa urbanística d'àmbit insular que han de respectar els Ajuntaments), ja que no formava part de les zones anomenades “de creixement”.

Com era habitual, aquestes crítiques no feren tornar enrere l'equip de govern que va seguir tramitant aquesta nova normativa urbanística a principis de 2006, que havia de rebre el vist i plau d'una sèrie d'organismes abans de ser aprovada definitivament i per tant efectiva.

Qui són els propietaris del “sector 8”?

La informació de que disposam és de mitjans de 2006, en plena tramitació de la nova normativa. Segons aquestes dades el “sector 8” està dividit en quatre finques (d'esquerra a dreta, de l'Avinguda Golf, fins a La Pineda):

 • 7.562 m2 a nom de Antonio Llompart Mora, d'ençà de l'any 1995.

 • 16.104 m2 a nom de Francisco Mateu Mir, i Antonio Oliver Reus, d'ençà de l'any 1996.

 • 15.000 m2 a nom de l'entitat Campdobe SL d'ençà de l'any 2006. Aquesta societat es administrada per Pedro Dominguez Crespí, conegut amic de l'ex regidor d'urbanisme Miquel Ordines.

 • 17.000 m2 a nom de l'entitat Call Vermell SL, d'ençà de l'any 2006. Aquesta societat es administrada per Cristobal Massanet Font.

Òbviament el que crida més l'atenció són les dues darreres finques, comprades durant la tramitació de la nova normativa urbanística.

I ara com està el “sector 8”?

La tramitació de les noves normes urbanístiques va rebre un informe negatiu per part de la Comissió Balear de Medi Ambient a finals de 2006, i un dels motius principals era precisament que no estava justificada la destrucció del pinar del “sector 8” (d'aquí precisament ve la nostra preocupació per aquesta tala de pins que sembla indiscriminada). De llavors ençà la tramitació està aturada.

Per tant, el “sector 8” continua essent un pinar no edificable mentre no s'aprovin definitivament aquesta nova normativa urbanística.

De llavors ençà, el nou equip de govern, encapçalat pel batle Martí Torres, i el regidor d'urbanisme, Bernat Amengual, han reiterat la intenció de no tornar enrere amb el “sector 8”, i per tant no retirar la recalificació, tot i que els tècnics que han redactat la nova normativa urbanística varen reconèixer que la seva aprovació era inviable.

Comentaris

 1.  
  El sector 8

  Fa uns anys els polítics, no sé exactament quina cagada varen fer però per raons de compensacions o cosa així, varen urbanitzar uns dels millors pinar que teníem a Can Picafort, es tracta de la urbanització de l'avinguda de Santa Eulalia. Ara no sé que punyetes els a picat, però estic ben convençut que no calia tomar tants de pins, el tema es que com a can picaforter exigesc als polítics responsabilitats, si s'ha tomat un arbre de més vull saber qui és el responsable i que assumesqui la seva responsabilitat.
  Amb la quantitat de tècnics que tenen haurien de saber que un pinar vell no es regenera si no es crema, de fet si un bosc de coníferes no es pegàs foc amb el pas dels segles desapareixeria. Els pinyons per germinar i els pins joves per créixer necessiten sol directe, davall els pins es fan les mates que impedeixen créixer els pins joves, si es pega foc, els arbuts es cremen i les llavors dels pins germinen i creixen aviat. Això no vol dir que ara hagem de pagar foc als pinars perquè es regenerin, NOOOOOOOOOOOO! però el que es absurd és tallar els pins vells en un pinar tan manipulat per l'home, perquè
  nasquessin nous pins també s'haurien de tallar els arbuts i les herbes, per tant valdria més no tocar res. Polítics de l'equip de Govern VAL MÉS QUE ESTIGUEU MANS APLEGADES JA QUE CADA VEGADA QUE EN FEIS UNA LA CAGAU.
  Salut i força per tots

  pi barraquer | 18/02/2008, 20:32
Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS