eXTReMe Tracker
Administrar

per Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra

Si voleu rebre les actualitzacions d'aquesta pgina o realitzar consultes o suggeriments aqu teniu la nostra: informaci de contacte

Plenari pel reconeixement extrajudical de factures

independents | 18 Novembre, 2009 20:48

Avui hi ha hagut un plenari extraordinari urgent a l'Ajuntament de Santa Margalida. El motiu principal era aprovar tot un conjunt de factures d'anys anteriors, principalment de l'any 2008, per diversos motius, entre d'altres, factures de feines que s'han encomanat sense seguir el procediment legal. L'acta d'avui serveix en part per “validar” aquestes actuacions irregulars, de les que desgraciadament, tot hi ser clar la seva irregularitat, les responsabilitats que se'n deriven no són fàcils de determinar. Si teniu ganes (i moral) de saber més sobre aquest procediment aquí hi ha una explicació un poc més completa sobre el tema d'avui (i sí algú amb majors coneixements jurídics hi troba incorreccions que ens ho faci saber).

Explicació del reconeixement extrajudicial

El “Reconeixement Extrajudicial” és un procediment extraordinari que s'ha d'aprovar per plenari, que s'empra per aprovar factures que tenen diversos problemes que fan que no s'hagin pogut pagar, principalment perquè una administració només pot pagar factures de l'any en curs, no es poden pagar factures d'anys passats si no és mitjançant aquest procediment.

I quins problemes són aquests? En el cas de les factures que es duen avui, principalment són:

  • Petites factures de subministres que es presentaren a finals de 2008 i ja s'havia acabat la partida del pressupost. Determinats tipus de factures com reparacions urgents, o petites despeses de subministres de manco de 3005,06 euros es poden encomanar sense haver de reservar pressupost, això fa que si quan arriba la factura cap a finals d'any no queden doblers a la partida que va destinada a aquell tema, la factura no es pugui pagar.

  • Factures de “Comunitat de Bens”. Amb la Llei 30/2007 de Contractes del Sector Públic les administracions no poden contractar amb “Comunitats de Bens”. Aquesta és una formula empresarial emprada des de fa molt de temps per molts de negocis, llavors suposa un problema important donat que aquests haurien de transformar-se.

  • Factures derivades de l'activitat d'associacions. La llei no permet que l'Ajuntament pagui despeses d'associacions, en tot cas això s'ha de fer mitjançant una subvenció. Per exemple, no es pot pagar la factura d'un autocar per una excursió que faci una associació o d'un sopar. En tot cas si que les pot donar una subvenció o fer una convocatòria de subvencions.

  • Factures de mes de 3005,06 euros per les quals no es va seguir el procediment legal de crear un expedient i reservar crèdit. Aquestes despeses més elevades requereixen que es crei un expedient i es reservin els doblers abans d'encomanar la feina, i es provi que es paguen preus de mercat, aportant diferents pressuposts. Quan això no es fa, la factura no es pot pagar.

El més greu és sens dubte el darrer cas, ja que estam parlant de factures importants que no s'ha seguit el procediment legal. Aquestes factures segons la llei són nul·les. Però perquè s'han de pagar aquestes factures si són nul·les? En aquests s'aplica el que la jurisprudència anomena la “teoria de l'enriquiment injust”, que ve a dir que si a una empresa se li ha encomanat una feina o uns subministres i ha complit, és injust que no se li pagui perquè l'empresa no té la culpa de que dins l'Ajuntament no s'hagi seguit un determinat procediment.

Llavors ens quedam igual perquè es fan les coses malament i igualment es paguen. En aquest cas la llei preveu que quan no s'ha seguit el procediment legal s'ha de determinar el perjudici que ha suposat per l'administració aquesta actuació i els responsables han d'indemnitzar a l'Ajuntament.

En paraules de l'informe de secretaria i intervenció respecte el que s'ha aprovat avui: “a la resolució d’aquest expedient s’ha d’acordar la responsabilitat sobre els danys i perjudicis causats a la hisenda local, imposant als responsables l’obligació d’indemnitzar en la quantia i els terminis que es determini, sempre que així procedeixi”.

Aquesta darrera part no es fa, per tant hi cabria un recurs de reposició, com hem fet altres vegades. El recurs de reposició l'ha de resoldre el mateix que ha pres l'acord, en aquest cas el ple, i aquests normalment s'ignoren. Després del recurs de reposició el que queda és agafar advocat i procurador i posar un contenciós-administratiu al jutjat contra l'acord, perquè després d'un parell d'anys i un parell de mils d'euros arribaríem a que ens donen la raó i s'ha de quantificar quin perjudici han suposat aquestes contractacions sense seguir el procediment legal. Entenent que el perjudici no és el valor de la factura, sinó la diferència entre el que s'ha pagat per la factura i el que hauria costat si s'hagués fet seguint el procediment legal.

Comentaris

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS