eXTReMe Tracker
Administrar

per Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra

Si voleu rebre les actualitzacions d'aquesta pgina o realitzar consultes o suggeriments aqu teniu la nostra: informaci de contacte

Els Independents hem presentat la moci contra l'aplicaci del cnon digital a l'Ajuntament de Santa Margalida

independents | 16 Mar, 2010 22:00

D'ençà que al 2006 es va modificar la llei de propietat intel·lectual es va establir el pagament d'una compensació equitativa a tots els aparells i suports que permeten la reproducció i emmagatzemament d'obres d'autor, per exemple: impressores, fotocopiadores, CD-R, DVD-R, discs durs externs, ...., l'anomenat cànon digital o cànon de la SGAE, i es basa en la suposició que aquests aparells o suports s'empraran per fer còpies d'obres.

Aquesta aplicació indiscriminada, àmpliament qüestionada, és encara més absurda en el cas dels ajuntaments que també estan sotmesos al pagament d'aquest cànon pels aparells que empren pel seu funcionament.

El grup dels Verds-Esquerra a l'Ajuntament d'Artà va ser el primer que fa uns mesos va presentar una moció contra l'aplicació d'aquest cànon, tot i que encara no s'ha arribat a aprovar. El passat 28 de gener l'Ajuntament de Pollença es va convertir en el primer ajuntament de l'estat espanyol en aprovar una moció contra aquest cànon, proposada en aquest cas pel grup d'Alternativa per Pollença. Recentment també l'Ajuntament d'Inca ha aprovat aquesta moció a proposta del Bloc.

Per el proper plenari de l'Ajuntament de Santa Margalida de 29 de març els Independents hem presentat també aquesta proposta contra l'aplicació del cànon:

“El Reial decret Legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, regularitzant, aclarint i harmonitzant les disposicions legals vigents sobre la matèria, va introduir el pagament d’una compensació equitativa sobre la reproducció utilitzada per a ús privat, amb l’objectiu de compensar els drets de propietat intel·lectual que es deixaran de percebre per raó de l’expressada reproducció. És el que s’ha conegut com a cànon digital o cànon de la SGAE, i que suposa una càrrega addicional sobre el preu de tots els suports i aparells que puguin ser destinats a la reproducció i emmagatzemament de documents (fotocopiadores, impressores, equips de reproducció i d’enregistrament de documents audiovisuals, CD-R, DVD-R, etc).

El cànon digital és un cost afegit que s’ha de pagar independentment de si el material adquirit s’utilitza o no per a la reproducció privada de material subjecte a drets de propietat intel·lectual. És per això que la seva aplicació indiscriminada resulta jurídicament problemàtica i ha estat objecte de contestació per part de molts de sectors socials. En el cas de les administracions públiques, la presumpció d’utilitzar els suports i aparells per copiar obres amb drets de propietat intel·lectual resulta especialment costosa i inadequada.

Cal tenir en compte que hi ha hagut sentències que han ordenat la devolució del import del cànon, quan s’ha acreditat que el suport s'ha emprat per a una altra finalitat diferent de la reproducció d'obres d'autors, que constitueix la causa de tributació. Així mateix, existeixen autos prejudicials al Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees en els quals s'interroguen sobre la legalitat de l'aplicació indiscriminada d’aquest cànon.

Amb tot, l'article 25 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual ja estableix que el Govern espanyol pot fixar excepcions al pagament del cànon quan quedi suficientment acreditat que el destí o ús final dels equips, aparells o suports materials no sigui la reproducció prevista a l’article 31.2 (còpia privada d’obres d’autor).

Per tot això el plenari de l'Ajuntament de Santa Margalida acorda:

 1. Sol·licitar al Govern espanyol l’exempció del pagament de la compensació equitativa que estableix el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual per a l’adquisició d’aparells o suports que puguin ser usats en la còpia i emmagatzemament de documents.

 2. Instar al Govern espanyol a modificar el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, per tal que les administracions públiques quedin excloses del pagament de la compensació equitativa.

 3. Iniciar totes les accions necessàries per tal de reclamar a les empreses proveïdores la quantitat abonada en concepte d'impost (compensació equitativa) establert pel Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual per a tots aquells suports i unitats de còpia que ha adquirit aquesta corporació d'ençà que l'esmentat impost s’aplica al preu dels productes.”

Comentaris

 1.  
  Aprovaci per unanimitat de la moci

  Enhorabona Independents!
  D'aquesta manera, ja sou tres els municipis que han aprovat, i per unanimitat, aquesta moci tan bvia.
  Avui el Ple d'Art torna (i van tres intents) a debatir-la, esperem que en aquesta ocasi vagi de b.
  Salutacions!

  G. Caldentey | 30/03/2010, 06:55
Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS