eXTReMe Tracker
Administrar

per Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra

Si voleu rebre les actualitzacions d'aquesta pgina o realitzar consultes o suggeriments aqu teniu la nostra: informaci de contacte

Del frum de l'Agenda Local 21 de dem i el tema de l'aigua

independents | 27 Juliol, 2010 19:43

L'Ajuntament de Santa Margalida ha convocat per demà dimecres un Fòrum Ciutadà de l'Agenda Local 21, al Casal de Cultura Joan Mascaró i Forners (Escola Vella).

 

Un dels temes que s'hi tractarà a l'apartat Bens naturals comuns és la gestió de l'aigua. I just d'aquest tema, de la gestió de l'aigua, vàrem presentar una proposta al plenari d'ahir, i que vàrem argumentar amb dades del prediagnòstic de l'Agenda Local 21 que ha realitzat l'Ajuntament. És aquesta:

Que el passat 20 de juliol de 2010, el Parlament de les Illes Balears va aprovar la declaració d'interès autonòmic pel projecte de camp de golf de Son Bosc al terme municipal de Muro.

Que el projecte de camp de golf contempla l'ús de les aigües de la depuradora Muro-Can Picafort, que actualment tenen depuració terciària i s'aboquen a pous d'infiltració a la zona de Son Real.

Que actualment la situació de l'aqüífer de la Marineta dins el terme de Santa Margalida està en una situació molt delicada, i amb risc de salinització com recull el Pla Hidrològic de les Illes Balears o documents municipals com el prediagnòstic de l'Agenda Local 21 de Santa Margalida, on a la pàgina 47/48 esmenta: “La transmissivitat és molt elevada sobre tot al tram central, entre els torrents de Son Real i Na Borges, al terme municipal de Santa Margalida. Qualsevol excés en les extraccions, qualsevol desequilibri en el balanç, sigui per causes naturals o artificials, pot provocar una forta entrada d’aigües marines. Aquesta entrada no trobarà cap impediment per ocupar tota la unitat, ja que la unitat és uniforme i no hi ha cap sector impermeable que pugui protegir els aqüífers. La presència de punts d’intrusió marina mostren la situació d’equilibri delicat de l’aqüífer. S’han de controlar molt rigorosament els cabals d’extracció, per no afavorir la salinització de la unitat. En conclusió, es tracta d’una unitat molt delicada”. El mateix document apunta com a uns dels punts febles de la Gestió de l'Aigua a la pàgina 68, que “L’aigua de xarxa de Can Picafort té una concentració de clorurs i conductivitat elevades i en augment”. De fet els anàlisi de l'aigua potable de la xarxa de Can Picafort, fins hi tot en cicles d'absència de sequera com l'actual, presenten valors per damunt dels recomanats de clorurs (250 mg/l), i s'ha arribat a valors molt més elevats (de fins a 870 mg/l).

Que respecte l'EDAR de Muro-Can Picafort, el prediagnòstic de l'Agenda Local 21, a la pàgina 62 apunta: “L’EDAR dóna un tractament terciari a l’aigua rebuda. Les aigües depurades són infiltrades a l’aqüífer mitjançant quatre pous. Aquests pous d’infiltració estan registrats a la DGRH i ajuda a la NO salinització dels aqüífers.”, i recull també a la pàgina 67 com a punts forts respecte la Gestió de l'Aigua: “La infiltració a Son Real atura la salinització”.

Que una de les recomanacions recollida tant al prediagnòstic de l'Agenda Local 21, com al nou Pla Hidrològic de les Illes Balears és la reubicació dels actuals pous d'infiltració, allunyant-los de la costa per tal que siguin més efectius contra la intrusió salina.

Que de tots aquests fets s'extreu que la desaparició de gran part d'aquest cabdal infiltrat, pel seu ús al golf de Son Bosc afectarà negativament a l'equilibri de l'aqüífer, empitjorant la situació a mig termini dels pous de proveïment de Can Picafort, actualment ja amb excés de clorurs. De fet en termes similars ja s'expressà l'Ajuntament a l'informe que va remetre el 7 de setembre de 2007 sobre l'emissari submarí de la nova depuradora de Can Picafort.

Que la salinització d'aquests pous emprats al servei d'aigua potable i que actualment l'Ajuntament intenta recuperar dins el procés de reversió de la concessió del servei a Can Picafort, suposarà un perjudici important per l'Ajuntament, i pel conjunt d'habitants de Can Picafort, donat que el proveïment d'aigua a Can Picafort dependrà directa o indirectament de l'ús de l'aigua provinent de la dessaladora d'Alcúdia, aigua que tendrà un cost de distribució molt més elevat que l'actual. Si el cost d'extracció està entorn dels 0,10 euros per tona, l'aigua de dessaladora pot tenir un cost de producció entorn d'1 euro.

Per tot això el plenari de l'Ajuntament de Santa Margalida acorda:

 • L'Ajuntament de Santa Margalida rebutja la declaració d'interès autonòmic del golf de Son Bosc per part del Parlament de les Illes Balears, per ser perjudicial pels interessos de l'Ajuntament i pel conjunt de la població.
 • Remetre aquest acord al Parlament de les Illes Balears.

La proposta però no s'aprovà ...

Comentaris

 1.  
  auto gps navigaattorit 380

  72157.....43175

  TuriIncinee | 21/01/2011, 12:14
 2.  
  auto body shops gainesville 107

  817427

  Coapepams | 22/04/2011, 17:21
Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS